Een PVC-vloer, wat is het eigenlijk?

PVC-vloeren zijn niet meer weg te denken in de wereld van vloerbedekking. Ze worden vanwege de vele voordelen steeds populairder. PVC wordt ook steeds geavanceerder, zo is een PVC-vloer bijna niet meer te onderscheiden van een houten vloer. Veel mensen kennen de term PVC wel, maar weten niet precies alle ins en outs van deze handige vloer. In deze blog vertellen we alles over PVC.

PVC-vloeren

PVC-vloeren zijn onder te verdelen in twee soorten: klik-PVC en plak-PVC. Klik-PVC wordt zwevend gelegd, plak-PVC wordt aan de ondergrond verlijmd. Beide soorten PVC hebben dezelfde opbouw van vijf lagen:

  • Een PU-coating
  • De slijtlaag
  • Decorlaag
  • Stabilisatielaag
  • Draaglaag op basis van zuivere PVC

Een PU-coating

De PU-coating is de bovenste laag en is doorzichtig van kleur. Je kunt hierbij wel kiezen voor mat of glanzend, de meeste mensen kiezen voor een matte afwerking. Deze laag beschermt de vloer tegen invloeden van de zon (UV-straling). Door de PU-coating kan je vloer niet verkleuren. Alle PVC-vloeren van Vloeren.nl hebben een matte afwerking. Hierdoor zal de vloer niet verblindend gaan glimmen wanneer de zon hard schijnt.

De slijtlaag

De slijtlaag van een PVC-vloer wordt ook wel de toplaag genoemd. Er zijn twee diktes slijtlagen, van 0,33 mm en van 0,5 mm. Dat klinkt erg weinig, maar de slijtlaag van 0,33 mm wordt gebruikt in huishoudens en die van 0,5 mm wordt gebruikt in hotels, restaurants en andere ruimtes waar veel wordt gelopen en zware spullen verreden worden. De toplaag beschermt dus de vloer tegen beschadigingen en kunnen echt wel een stootje hebben.

Decorlaag

De naam van deze laag verklapt al welke functie erbij hoort: decor. In de decorlaag zit de kleur en de print van de vloer. Deze is bij geen enkele vloer hetzelfde. Sommige vloeren hebben een rustieke uitstraling met veel noesten en de anderen zijn heel ‘glad’. Ook kan het best voorkomen dat de ene plank heel licht is en de andere een stuk donkerder.

Stabilisatielaag

Ook deze naam spreekt wel voor zich. De stabilisatielaag zorgt voor een extra stabiele vloer. De vloer kan dankzij deze laag niet gaan werken. Voor de functionaliteit van een PVC-vloer is dit één van de belangrijkste lagen. Dankzij deze laag kan de vloer tegen een stootje.

Draaglaag

De onderste laag van elke PVC-vloer is de draaglaag. Deze is vaak donker van kleur en wordt gemaakt van zuivere PVC. Zuivere PVC betekent dat de draaglaag geen onzuivere weekmakers bevat.

Vragen of advies

Wanneer je twijfelt over welke vloer de beste optie is voor jou, dan kan je ons altijd een berichtje sturen via de chat, mailen of bellen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en geven altijd vrijblijvend advies.