Aqsis Renderer, 2000 secs rendertime
Aqsis Renderer, 2008 secs rendertime
Aqsis Renderer, 1866 secs rendertime

Houten vloeren

Geschiedenis houten vloeren

Houten vloeren worden al heel lang gebruikt. De eerste houten vloeren werden gebruikt in de middeleeuwen rond 1500. Natuurlijk nog niet zo bewerkt als de vloeren nu. Er werd toen een boom gekapt en over de lengte in planken gesneden. Dit was een hele klus. Daarna werden de planken een aantal dagen buiten gelegd om ervoor te zorgen dat er geen vocht meer in zat. Na de middeleeuwen werden er pas echte vloeren van hout gebruikt. Mensen gingen kijken naar maten en probeerden allerlei figuren en patronen in het hout te maken. Houten vloeren waren toen die tijd niet voor iedereen trouwens. Alleen de rijken en de koninklijke mensen konden zich een houten vloer veroorloven.

Verschillende soorten hout

Ik hoef niet uit te leggen dat er super veel verschillende soorten houten vloeren zijn. Je hebt de keuze uit hout soorten, kleur en structuur. Je hebt bijvoorbeeld een massieve planken vloer en een parket vloer. Een vloer van massief houten planken zijn houten planken die meestal aan elkaar worden gelijmd om zo een geheel van een vloer te krijgen. Het nadeel van een massieve houten vloer is dat de planken sneller krom trekken. Dit komt omdat de plank een geheel is in tegendeel tot de lagen die op elkaar zijn geplakt bij een parketvloer. Dit zorgt er voor dat het leggen van ene parket vloer subtieler gaat dan het leggen van een massief houten vloer. De prijs van parket verschilt erg omdat er veel bewerkingen mogelijk zijn voordat het hout verkocht wordt.

Kwaliteit van het hout

De prijs van een houten vloeren heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van hout. Zorg er daarom altijd goed voor dat je kijkt naar het hout voordat je een vloer koopt. Het hout moet overal even hard zijn. Kijk ook hoeveel houtknoesten er op het hout zitten. Ieder stuk hout heeft wel een houtknoest. Het is wel algemeen bekend dat hout met minder houtknoesten van een hogere kwaliteit is dan hout met veel houtknoesten. Beschadigingen en verkleuringen zijn ook punten om op te letten.

Tips waardoor de houtenvloer goed blijft

  • Zorg ervoor dat er weinig mogelijk zand op je houten vloer komt. Zand schuurt op je houten vloer en veroorzaakt beschadigingen en lelijke plekken
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te groot is een de kamer. Dit is niet goed voor het hout en zorgt ervoor dat je vloer gaat uitzetten.
  • Zorg altijd voor een goede ondervloer voordat u een houten vloer laat leggen. Dit helpt tegen vocht.
  • Als een laag budget heeft voor het kopen van een nieuwe vloer, raad ik u aan een parket of laminaat vloer te kopen. Het kopen van een kwalitatief slechte vloer heeft u niks aan.
  • Viltjes onder uw stoelen en tafels is een echte aanrader. Als u dat niet zou doen komen er lelijke plekken op het hout.
  • Voor onderhoud moet u geen allesreinigers gebruiken, dit beschadigt de vloer erg! Het best kunt u producten gebruiken die voor het type hout zijn getest