Prachtige verlijmbare PVC-vloeren

PVC-vloeren zijn al een hele tijd een populaire keuze vanwege alle praktische eigenschappen, maar ook omdat PVC steeds geavanceerder en mooier wordt. Steeds meer nieuwbouwhuizen hebben een verlijmde PVC-vloer, omdat deze vloer de warmte van vloerverwarming heel goed geleidt. Een PVC-vloer is dus als het ware energiebesparend. Bovendien gaat PVC tientallen jaren mee zonder snel te beschadigen. Daarnaast is het onderhoud minimaal en kan je gewoon schoonmaken met een sopje. Lijm-PVC kan zelfs in de badkamer gelegd worden. Voordat je kunt genieten van je nieuwe PVC-vloer, is er enige aandacht en vakkundigheid nodig bij het leggen van je verlijmbare PVC-vloer. Omdat vloer zelf zo dun is, moet je ondervloer heel strak en glad zijn. In de meeste gevallen moet de ondergrond eerst worden geëgaliseerd.

 

Bron: Pinterest

Waarom egaliseren?

Egaliseren is een belangrijk klusje voordat de nieuwe verlijmde PVC-vloer wordt gelegd. Een PVC-vloer is namelijk heel dun, vandaar de goede geleiding van warmte, maar dat betekent ook dat elke kleine oneffenheid te zien zal zijn in het oppervlak van de vloer. Dat wil je niet! Dus voor een mooie, gladde en superstrakke vloer moet je de ondervloer egaliseren. In de meeste gevallen laten mensen dit doen door een professioneel bedrijf. Dat is ook wat wij aanraden: het is een vakkundig klusje dat weinig ruimte laat voor foutjes. De PVC-vloer is trouwens ook veel gemakkelijker te leggen als de ondervloer glad is.

Bron: Pinterest

 

Stappenplan egaliseren

Als je zelf handig bent of als je gespecialiseerd bent in het egaliseren van vloeren, dan kan je dit klusje uiteraard zelf doen. De meeste mensen hebben echter nog nooit een vloer geëgaliseerd, dus in dat geval kan je het beste een professioneel bedrijf inschakelen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Check hieronder het stappenplan als je het zelf wil doen:

  1. Zorg voor de juiste benodigdheden
  2. Maak het egalisatiemiddel aan
  3. Zorg voor een droge en stofvrije ondergrond
  4. Giet het egalisatiemiddel op de vloer
  5. Nadat je het op de vloer hebt gegoten, verdeel je de massa gelijkmatig uit met de vlakspaan
  6. Let goed op dat je genoeg ruimte hebt om te kunnen bewegen, giet het egalisatiemiddel daarom niet te dicht bij de kanten uit
  7. Als er grote oneffenheden zijn, kan je meerdere lagen egalisatiemiddel aanbrengen.
  8. Laat elke laag 24 uur drogen

Bron: Welke.nl

Bron: Pinterest

 

PVC-vloeren

Na het egaliseren kan de vloer geplaatst worden. Het is erg belangrijk dat de ondervloer helemaal droog is voordat je de PVC-vloer laat plaatsen. De PVC-vloer zelf is dan wel waterdicht, maar als er nog vocht in de ondervloer zit, gaat dat schimmelen. De onderzijde van de PVC-vloer is daar minder goed tegen bestand dan de toplaag. Bovendien is schimmel slecht voor de gezondheid. Je kunt eenvoudig testen of de ondervloer droog is door een vuilniszak op de grond te plakken. Laat deze een dag liggen. Zit er condens aan de onderkant van de zak? Dan is de ondervloer nog niet droog. Wacht nog een dag met het leggen van de PVC-vloer. Drogen gaat het beste bij een temperatuur boven de 16 graden.

Bron: Vloeren.nl