Klik-PVC: alles wat je wil weten om zelf te leggen!

Voordelen van klik-PVC

PVC-vloeren hebben op zichzelf al veel voordelen ten opzichte van andere vloeren, en dan heb je ook nog twee verschillende soorten PVC: klik-PVC en plak-PVC (lijm). De klik-variant verschilt op bepaalde gebieden van de plak-variant en heeft zowel voor- als nadelen ten opzichte van z’n broertje. 

  • Eenvoudig kliksysteem – zelf te leggen
  • Dempende ondervloer die oneffenheden uitvlakt
  • Extra stille vloer
  • Vochtbestendig
  • Ondergrond hoeft niet egaal te zijn
  • Weer mee te nemen met verhuizing

Zo wordt klik-PVC gelegd met een eenvoudig kliksysteem. Je kunt dus ook de vloer zelf leggen. Wel heb je dan een goede ondervloer nodig. Een ondervloer zorgt ervoor dat de vloer goed blijft liggen en dat kleine oneffenheden worden uitgevlakt. Bovendien heeft een goede ondervloer een extra dempende werking. Gevolg: jouw klik-PVC is heerlijk stil. Een super handige bonus van klik-PVC is dat de vloer vochtbestendig is. Plaatsing in een badkamer of keuken is dus geen probleem. 

Het voordeel van het leggen van klik-PVC met een ondervloer is dat de ondergrond niet geëgaliseerd hoeft te worden. Dat moet bij plak-PVC wel, anders zie je elk klein bobbeltje terug in de vloer. Bij plak-PVC heb je dan ook een professional nodig voor het egaliseren en leggen. 

Een ander voordeel van klik-PVC is dat je de vloer ook weer eruit kunt halen. Met een verhuizing neem je de vloer dus gewoon met je mee. Een nadeel van het leggen is dat je maar één richting op kunt, vanwege het kliksysteem. Dat klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. We gaan je precies uitleggen hoe je perfect klik-PVC kunt leggen! 

Zelf klik-PVC leggen in huis

Je hebt een mooie click PVC-vloer op de kop getikt en wil kosten besparen door deze zelf te leggen. Dat kan, vrij eenvoudig zelfs, maar voordat je vol enthousiasme begint met het leggen van je vloer moet je weten dat een PVC-vloer tijd nodig heeft om te acclimatiseren. Simpel gezegd: de vloer moet op kamertemperatuur komen. Hiervoor heeft de vloer 48 uur nodig. Zodra je de vloer in huis hebt, kan je dus nog niet direct beginnen met leggen. Leg de pakken met je click-PVC niet tegen de muur, maar leg ze plat op de grond en haal de vloer uit de verpakking. Anders trekken ze misschien krom. Heb je vloerverwarming? Zet deze dan 48 uur voor het leggen uit. Deze mag 48 uur na het leggen weer aan. 

Ondervloer leggen

Je kunt natuurlijk al wel beginnen met het leggen van de ondervloer. De ondervloer hoeft niet te acclimatiseren. De temperatuur in de kamer moet tussen de 18 en 20 graden zijn, dat is het beste voor de te acclimatiseren PVC. Voor het plaatsen van de ondervloer is het handig dat de ondergrond stofvrij en schoon is. Als je net een nieuwe ondergrond hebt, bijvoorbeeld een cementvloer, is het belangrijk om te weten of de ondergrond al droog is.

Dit kun je doen met een vochttest door middel van een vuilniszak. Plak een vuilniszak uitgespreid op de grond en wacht 24 uur (yep, wéér wachten…). Is de vuilniszak de volgende dag droog aan de onderkant, dan is de ondergrond droog genoeg om de ondervloer op te leggen. Zo niet, dan moet de ondergrond nog wat langer drogen. Een natte ondergrond is niet bevorderlijk voor een klik PVC-vloer. PVC kan nooit over vloerbedekking gelegd worden! Dit is een veel te zachte en ongelijke ondergrond. Dus, nog even in het kort: de ondergrond moet hard, vlak en droog zijn. 

Benodigde materialen

Als het goed is, is jouw vloer nu geacclimatiseerd. De temperatuur van de ruimte is daarbij niet onder de 18 graden gekomen. Ook de ondervloer heb je al gelegd. Dan heb je de volgende dingen nodig voordat je gaat beginnen met leggen:

  • Meetlat of rolmaat
  • Winkelhaak
  • Potlood
  • Slagijzer
  • Stanleymes of PVC-zaagje

Het leggen kan beginnen! Gebruik stroken uit verschillende pakken voor het mooiste resultaat. Laat tussen de 4 of 5 mm ruimte tussen de stroken PVC en tussen de muur. De exacte afstand staat ook op de verpakking. Begin met leggen in de hoek van de ruimte. De korte zijde die tegen de muur ligt moet worden afgesneden. De volgende strook hou je iets schuin, zodat de groef in de lip van de vorige strook klikt. Leg de strook plat en pak een stukje vloer. Dit kleine stukje plaats je in de korte kant van de zojuist gelegde strook. Geef met een hamer een tikje op het kleine stukje vloer, zodat de gelegde strook in de andere stroken klikt. Doe dit tot je bij de muur belandt. Het op maat maken van PVC is simpel: snijd met het stanleymes in de toplaag en breek de strook. 

Klik-PVC inkorten en op maat maken

Het zou heel bijzonder zijn als je perfect uitkomt met de klik-PVC en niets hoeft bij te snijden. Helaas moet dat wel eens, maar moeilijk is het niet. We leggen je uit hoe je dit eenvoudig zelf doet.

Lange zijde inkorten

Om een lange zijde in te korten, heb je twee stroken nodig om te snijden. Leg een strook op de laatste strook die je al hebt gelegd. Leg de twee strook er bovenop en verschuif de strook tot hij op 4 tot 5 mm afstand van de muur ligt. Gebruik de 2e strook als een latje om de strook te snijden. 

Korte zijde inkorten

Om een korte zijde in te korten, moet je weten hoeveel je nodig hebt van de strook tot de muur. Meet beide hoeken op en houd weer rekening met 4 tot 5 mm speling. Meet vanaf de linkerkant van de strook en teken met het potlood af wat je nodig hebt. Snijd met een stanleymes in de toplaag en breek de strook. Leg de ingekorte strook met de gesneden kant tegen de muur. Tik aan met het slagijzer. 

Succes met het leggen van je nieuwe PVC-vloer!

Je weet nu alles wat je moet weten over een klik PVC-vloer en hoe je deze zelf kunt leggen. Succes en heel veel plezier met je nieuwe vloer! Heb je toch nog vragen, wil je een PVC-vloer bestellen of onze legservice inschakelen? Neem dan gerust contact met ons op!