Veel gestelde vragen houten vloeren.

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen over houten vloeren. Natuurlijk kunt u ons altijd bellen, klik dan op de contact pagina! (LINK)

 1. Hoe vaak kun je lamelparket en houten vloeren schuren? 
  Het schuren van een lamelparket of een massieve vloer heeft te maken met hoe dik te toplaag is. Een gemiddelde lamelparket heeft een toplaag van gemiddeld 4 mm, dat betekend dat je een lamelparket 3 keer kunt opschuren. Bij massieve vloeren is de laag boven de mes en groef verbinding veel dikker, dus kun je massief veel vaker schuren. Je moet ongeveer reken dat 1 mm hout gemiddeld 10 á 15 jaar mee gaat. Je schuurt namelijk een houten vloer gemiddeld 1 keer in de 10 á 15 jaar op.
 2. Wat is de levensduur van een houten vloer?
  De levensduur van een houten vloer heeft te maken met hoe dik de eiken toplaag is. Gemiddeld gaat 1 mm hout 10 á 15 jaar mee.
 3. Hoe zit het met vloerverwarming?
  Een eiken massieve houten vloer kan helaas niet gecombineerd worden met vloerverwarming. De houten vloer zal dan teveel gaan werken. Daarin tegen kan een lamelparket vloer wel op vloerverwarming geplaatst worden. De lamel parket vloer beschikt over meerdere onderlagen en hierdoor zit er bijna geen werking meer in het hout. De warmte zal hier snel doorheen komen.
 4. Zwevend leggen of verlijmen?
  Bij een massieve houten vloer adviseren wij om deze vloerdelen verlijmd te leggen op een vlakke ondergrond, zoals beton of een houten plaat. Mocht u beschikken over vloerverwarming, dan adviseren wij u om een lamelparket verlijmd te leggen. Als je geen vloerverwarming hebt kun je een lamelparket zwevend leggen met de juiste ondervloer eronder.
 5. Kan een houten vloer veel verkleuren?
  Hout is een natuurproduct dat kan door zon licht en tijd altijd verkleuren. Wel verschilt het verkleuren per afwerking van de vloer. Als je een vloer gaat afwerken met een kleur olie, verkleurd de vloer minder snel omdat je met kleur pigment werkt.
 6. Hoe worden de randen afgewerkt aan de uiteinden?
  Voor de afwerking van onze houten vloeren hebben wij verschillende opties. Wij hebben een eiken deklat, dat zijn platte plinten die op de vloer worden vast gespijkerd. Wij hebben ook een eiken hoge plint van 6 cm, deze plint wordt vast gekit aan de muur. De eiken plinten worden afgewerkt in de kleur van de vloer. Je kunt ook kiezen voor witte mdf plinten van 6,8 of 12 cm hoog, deze plinten worden ook aan de muur vast gekit. De witte mdf plint dien je nog af te lakken in de kleur van de muur. Al onze hoge plinten hebben aan de onderkant allemaal een kabelgoot om eventuele kabels door heen te leggen.
 7. Werkt een houten vloer veel?
  De werking van een houten vloer heeft te maken de luchtvochtigheid in de woning. Als het heel droog is in huis dan gaat een houten vloer krimpen omdat het vocht uit het hout trekt. Bij een hoge lucht vochtigheid gaat een houten vloer uitzetten, omdat de er vocht in de vloer komt. Bij een lamelparket is het net wat anders deze vloer bestaat uit meerdere lagen waardoor het bijna niet kan uitzetten of krimpen.
 8. Hoe onderhoudt ik een houten vloer?
  De onderhoud van een houten vloer verschilt per afwerking. Als er gekozen wordt voor de afwerking lakken, heb je geen onderhoud. Alleen zou de vloer vaker op geschuurd moeten worden, dus gaat de vloer minder lang mee. Bij de afwerking olie is de onderhoud gemiddeld 1 keer per jaar. Onderhoud houdt in dat de looppaden plaatselijk bij geolied worden met snel drogende olie zodat de vloer weer als nieuw lijkt! Het voordeel van oliën, is dat je minder vaak je vloer hoeft op te schuren en de vloer dus langer meegaat.
 9. Wat voor soorten houten vloeren zijn er?
  Je hebt tientallen verschillende houtsoorten waar vloeren van worden gemaakt. De meest gebruikte houtsoorten zijn: Eiken hout, Grenen hout, Noten hout, Berken hout, Kersen hout, Bamboe, Kurk etc. Er wordt ook nog steeds verschillende tropische houtensoorten verkocht in Nederland, alleen deze worden niet meer gekapt.
 10. Is een houten vloer geschikt voor zwaar gebruik?
  Een houten vloer is zeker geschikt voor zwaar gebruik! Een houten vloer gaat namelijk een leven lang mee. Je moet er wel op letten dat een houten vloer gaat leven in de loop der jaren. In de loop der jaren krijgt de vloer gebruikerssporen die uiteraard wel bijgewerkt kunnen worden omdat het een natuurproduct is.