stunt1_groot
stunt4_groot
stunt3_groot

Laminaat

Geschiedenis laminaat

Laminaat is een zeer populaire vloer. Dit komt omdat de prijs veel lager is dan een echte houten vloer. Een laminaat vloer van  tegenwoordig is haast niet meer te onderscheiden van een echte vloer. Dat is de reden dat deze vloer zo populair is onder de mensen. Het leggen ervan is niet moeilijk en word steeds vaker zelf gedaan. Laminaat vloeren bestaat al een tijdje maar word pas sinds 1980 geproduceerd in grote hoeveelheden. Vroeger werden er meubels gemaakt van laminaat. Een Noor vond het een goed idee om hier ook vloeren van te maken. Dit bleek een groot succes te zijn. Toen de laminaat vloeren in Nederland kwamen waren er op het begin een paar productiebedrijven. Dat zijn er nu al veel meer en er komen er steeds meer bij.

 

Waaruit bestaat laminaat nou eigenlijk?

Laminaat is een vloer die bestaat uit vier delen die samen het laminaat vormen. Je hebt de bovenste laag. Deze laag bied vooral bescherming tegen warmte en licht. Het laminaat verkleurd er minder snel door. Daaronder komt de design laag. Deze laag bestaat uit een stuk papier waarop een patroon is geprint. Na deze laag komt de HDF laag. Deze laag zorgt voor de sterke van het laminaat. Deze laag is ook het dikst. HDF is hetzelfde dan MDF alleen onder hogere druk op elkaar geperst en heeft hierdoor een grotere dichtheid. Dit zorgt ervoor dat het laminaat sterk wordt. Als laatste komt de drager laag. Deze laag houdt de vier delen bij elkaar en zorgt ervoor dat het laminaat niet hol of bol wordt, door vocht van onder de lamellen.

 

Zelf laminaat leggen

Zelf laminaat leggen, het is makkelijker dan je denkt. Ik ga jullie laten zien dat het eenvoudig is om zelf laminaat te leggen. Als je de volgende stappen goed door gaat moet het leggen van een laminaat vloer goed te doen zijn. De eerste stap is het afmeten van de ruimte waar de vloer moet komen. Zo kun je bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt. Meet de lengte en de breedte zodat je de oppervlakte in m2 weet. Zorg er altijd voor dat je wat extra laminaat koopt zodat je niet te weinig hebt in verband met zagen van kleine stukken. De volgende stap is het kijken naar kuiltjes en bulten. Een vloer moet helemaal vlak zijn voor het leggen van laminaat. Houd hier dus rekening mee. De derde stap is het leggen van een ondervloer. De ondervloer zorgt ervoor dat er geen vocht bij de vloer kan komen. Rol de ondervloer uit en maak hem desnoods vast met tape. Laat het laminaat voor dat je het gaat leggen even wennen aan de temperatuur van de kamer, op z’n minst twee dagen zou genoeg moeten zijn.

Na deze stappen kun je beginnen met het leggen het laminaat. Je hebt voor het leggen afstand houders nodig die ervoor zorgen dat er een beetje ruimte zit tussen het laminaat en de muur. Klik het laminaat in elkaar zoals op de verpakking wordt weergegeven. Het beste is om het laminaat vanuit het raam gezien in de lengte te leggen. Voor het zagen kan gebruikt worden gemaakt dan een decoupeerzaag of handzaag. Teken het stuk dat je wilt zagen op laminaat lamel.

 

Laminaat soorten

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten laminaat. Met de kennis die nu wordt gebruikt zijn de laminaat vloeren haast niet te onderscheiden met echte houten, stenen en andere materialen vloeren. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar en het worden er steeds meer laminaat.